Reset Password

Τουριστικός οδηγός της πόλης

Your search results
20/07/2020

Τουριστικός οδηγός της πόλης

Η Θεσσαλονίκη είναι μια μοναδική πόλη! Είναι ένας τόπος που φέρει στοιχεία από το παρελθόν του δυτικού και ανατολικού πολιτισμού του, ποικίλες κοινότητες διαφορετικών θρησκειών και μια οικονομία που ανθίζει. Μπορείτε εύκολα να περπατήσετε από το τμήμα της παλιάς πόλης μέχρι την πεζοδρομημένη παραλία της πόλης και να ανακαλύψετε μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες και μοντέρνα τέχνη, ένα μείγμα γεγονότων και κοινών ιστοριών που οι άνθρωποι αφηγήθηκαν. Η πόλη είναι πολύ ζωντανή και φιλόξενη, πλούσια σε παραδοσιακά τοπικά εστιατόρια και αγορές όπου έχουν διατηρήσει την ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης.

Μνημεία και μουσεία της πόληςΌποιος επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη με αγάπη για την ιστορία, την αρχαιολογία ή την θρησκειολογία θα εκπλαγεί από τα πολλά μνημεία που θα ανακαλύψει.
Ακολουθεί μια γρήγορη ματιά σε μερικά από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης

Επταπύργιο

Αν και ονομάζεται συνήθως το φρούριο των επτά πύργων, το Επταπύργιο είναι επίσης γνωστό με το οθωμανικό του όνομα Yedi Kule. Σήμερα, το Επταπύργιο είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, εν μέρει λόγω της υπέροχης θέα στην πόλη και το λιμάνι της.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Αυτό το μεγάλο, εκτεταμένο μουσείο καλύπτει χιλιάδες αντικείμενα από την Προχριστιανή μέχρι και τη Βυζαντινή εποχή. Περιλαμβάνει ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, καμάρες από ιστορικά κτίρια, κεραμικά και υφάσματα. Το μουσείο προσφέρει ξεναγήσεις και ξεναγήσεις για ενήλικες, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Αγία Σοφία

Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε τον 8ο αιώνα στα ίχνη της εκκλησίας που χτίστηκε τον 3ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Περιλαμβάνεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πλατεία Αριστοτέλους

Αυτή είναι η κεντρική πλατεία της πόλης και σχεδιάστηκε το 1918 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ernest Hebrard, αν και μεγάλο μέρος της σημερινής πλατείας αναδημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘50. Η πλατεία άλλαξε μορφή αμέσως μετά την πυρκαγιά το 1917 και σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην αρχαιολογική εξέλιξη της πόλης. Σήμερα, η πλατεία φιλοξενεί πολλές γιορτές, φεστιβάλ και δημόσιες συγκεντρώσεις.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το μουσείο διαθέτει αντικείμενα από τέσσερις από τις πιο σημαντικές ιστορικές περιόδους της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών της Μακεδονίας. Τα κομμάτια εδώ αντιπροσωπεύουν την ελληνιστική, αρχαϊκή, κλασική και ρωμαϊκή περίοδο. Τέλος, ακόμη και το ίδιο το κτίριο στέγασης, είναι χτισμένο σε νεοελληνικό αρχιτεκτονικό στιλ.

Άλλα μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Εβραϊκό Μουσείο, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Πολεμικό Μουσείο και το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, όλα τα οποία οδηγούν τους επισκέπτες σε μια συναρπαστική αναζήτηση των μυστικών του παρελθόντος.

Νέα Παραλία

Αυτή η μεγάλη γέφυρα πεζών στην κεντρική και ανατολική αστική περιοχή αντιπροσωπεύει ένα από τα καλύτερα δημόσια έργα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Μικρό σε βάθος αλλά πολύ μακρύ, ο παραλιακός δρόμος διαρκεί περίπου 3,5 χλμ. (2,2 μίλια) από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και προσφέρει έναν υπέροχο χώρο ανάμεσα στη θάλασσα και την πόλη. Έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη συνδυάζοντας ένα χώρο τόσο για περίπατο, είτε ιδανικά για απογευματινές ποδηλατάδες και βόλτες με τα καραβάκια κατά μήκος των ακτών της πόλης. Τέλος, μπορείτε να βρείτε μια σειρά από ενδιαφέροντα εστιατόρια και πολυσύχναστα μπαρ.

Αψίδα του Γαλερίου

Η Αψίδα του Γαλερίου (ή Καμάρα) είναι πιθανώς η πιο χαρακτηριστική ρωμαϊκή κατασκευή της Θεσσαλονίκης. Η αψίδα ανατέθηκε ως θριαμβευτικό μνημείο από τον αυτοκράτορα Γαλέριο για να γιορτάσει τη νικηφόρα εκστρατεία εναντίον των Περσών των Σασανίδων το 298 μ.Χ. Σήμερα μόνο δύο από τους κύριους πυλώνες και ένας δευτερεύων πυλώνας παραμένουν στο σημείο. 

Ροτόντα του Γαλερίου

Το παλαιότερο μνημείο στη Θεσσαλονίκη, η Ροτόντα είναι ένα τεράστιο στρογγυλό κτίριο που ήταν πρώτα ρωμαϊκός ναός, μετά χριστιανική εκκλησία και τέλος τζαμί. Τα τείχη του έχουν πάχος άνω των 6 μέτρων και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους άντεξε τους μεγάλους σεισμούς της Θεσσαλονίκης.

Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

Αυτή η μεγάλη και εντυπωσιακή εκκλησία χτίστηκε στη θέση ενός αρχαίου ρωμαϊκού λουτρού όπου οι θρύλοι λένε ότι το ομώνυμο όνομά του, αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο, τον προστάτη άγιο της Θεσσαλονίκης που κρατήθηκε αιχμάλωτος και εκτελέστηκε από Ρωμαίους στρατιώτες. Θεωρείται ένας από τους πιο ιστορικούς και θρησκευτικούς τόπους λατρείας σε όλη την Ελλάδα.

Λευκός Πύργος

Ο κυκλικός, κατάλευκος πύργος είναι το πιο δημοφιλές μνημείο και το σύμβολο της πόλης. Σήμερα το εσωτερικό του λευκού πύργου χρησιμεύει ως ένα εκτεταμένο μουσείο που δείχνει την καθημερινή ζωή σε διάφορες εποχές της πόλης. Επιπλέον, η θέα από την κορυφή είναι εκπληκτική!